Ásvány, ami igazából üveg

Ásvány

Annyira sok színű, és változatos az a paletta, amit akár egy-egy ásvány megtekintésekor is láthatunk. Ha végig nézünk több ásványt is, akkor pedig láthatjuk, hogy a természet tényleg mennyire kreatív.
A sok ásvány közt azonban van olyan is, amely valójában üveg. Pontosabban vulkanikus üveg. Az egyik ilyen például az obszidián. Ennek leggyakrabban sötét színe a láva gyors lehülésekor keletkező vulkanikus üvegnek köszönhető. Persze obszidiánból is van több fajta, amelyek a kialakulásuk körülményeinek megfelelően változnak. Van arany, ezüst, mahagóni és szivárvány obszidián is. Az obszidián múltja egészen a kőkorszakig nyúlik vissza, ahol különböző eszközöket, fegyvereket készítettek belőle. Sőt, Egyiptomban álarcokat is faragtak obszidiánból.

Ha már üveg, akkor meg kell említeni a Moldavitot is. A moldavit is természetes üveg, ami azonban kozmikus eredetű. 15 millió évvel ezelőtt egy meteorit becsapódás hatására jött létre. Általában palackzöld színben pompázik, és mérete csupán pár centi, azonban így is nagyon mutatós medálok készíthetők belőle.

Megosztás